En klubb med historia

EN KLUBB MED HISTORIA

”Den kan väl heta Rapid?” – Gunnar Grandell, den 20 november 1934.

Året var 1934. Västerås hade under årens gång förlorat den ena boxningsklubben efter den andra och idrottsföreningarnas boxningssektioner lades ner en efter en. Men stadens intresse för sporten dog inte ut med klubbarna, snarare tvärtom.

Kvar fanns en grupp unga män som, med hjälp av Ture Engström och Gunnar Grandell, samlats på det lilla caféet Bakfickan som var beläget i centrala Västerås. De var 15 killar med ett gemensamt intresse och samma mål; att starta en ny boxningsklubb. Där och då lades grunden för BK Rapid. 

Gunnar Grandell, som namngav klubben, hade tidigare varit aktiv boxare i VSK, där han år 1920 tog hem ett SM-silver vid 16 års ålder. Nu var han en av BK Rapids grundare och klubbens allra första kassör.

 


Klubben vann inga senior-SM under de första 30 åren, men tog hem junior-SM 1949 (Harald Andersson, fjädervikt) och 1951 (Filip Vincent, lättvikt). ”Månen” Johansson var i final i SM i slutet av 30-talet men fick där möta namnkunnige Olle Tandberg och det blev ett silver. Några före detta ”Rapidare” vann SM för andra klubbar efter flytt från stan.
Senare har klubben fått fler meriterade boxare på nationell och landslagsnivå. För att nämna några: John Pettersson, Juha Honkala, Johan Fredriksson, Benjamin Kalinovic, Eric Rooth, Alex Wennersten (nuvarande huvudtränare), Semak Visyamigar (nu ordförande i SBF), Håkan Andersson, Victor Fabretto, Mohammed Saleh, Kerstin Degervall (BK Rapids och Västerås första svenska mästarinna i boxning 2012), Elin Cederroos och kanske mest känd, med ett OS-silver och världsmästare som proffs; George Scott.

BOXNING I VÄSTERÅS

Initiativet att starta BK Rapid kom efter att några av stadens idrottsföreningars boxningssektioner och några specialiserade boxningsklubbar fått lägga ner verksamheterna av olika anledningar.

  • VSK hade boxning på programmet mellan 1919 och 1922. (På bilden; Gunnar Grandell i VSKs matchkläder.)
  • Några år fanns Västerås Boxningsklubb, som senare ändrade namn till Västerås Boxningssektion, men fick lägga ner pga dålig ekonomi.
  • VIK startade också en boxningssektion som lades ner efter tre år.
  • Ett tag fanns också en boxningsklubb i Västerås som gick under namnet Famous.

Gunnar Grandell

LOKALER

BK Rapid är en gammal klubb med lång resväg och vi har svettats och blött i nästan alla hörn av Västerås. Flyttlasset och sandsäckar har cirkulerat mellan Bäckby, Vallby, Viksäng, Centrum, Skallberget, Mariaberget och Råby – för att nämna några av de områden vi kallat ”hem” genom åren.

Sedan 2013 hittar ni oss på Sturegatan 18, som ligger mitt i centrala Västerås. Vi har stora, öppna ytor i våra lokaler som är hela 330 kvadratmeter. Vi delar lokal med vår egen fritidsgård; Mötesplatsen, som är en del av BK Rapids Kulturcenter.

VÅRA FANTASTISKA TRÄNARE OCH LEDARE

Genom åren har vi haft många engagerade och meriterade ledare och tränare. Vårt mål är att alltid se till så att alla, oavsett fysiska förutsättningar, ska få chans till förstklassig träning och vägledning för att nå framgång på det personliga planet, på amatörnivå och hela vägen upp till proffsboxning.

Vår nuvarande huvudtränare; Alex Wennersten, delar stafettpinnen med våra andra skickliga tränare Chris Wehbi och Hassan, och tillsammans med Thomas Andersson bildar de en stadig grund för alla våra medlemmar som vill nå framgång inom boxning.

Vi kan även stoltsera vidare med namn som;

  • Kjell ”Mr. Rapid’”Fredriksson. Svensk mästare 1966, 1968, 1969 och Nordisk mästare 1969. Utsedd till ”Årets boxare” tre år i rad. Han var även med och boxades i Mexico-OS 1968. Under 30 års tid var Kjell engagerad i klubben på olika sätt och han var personlig tränare åt proffsboxaren och världsmästaren George Scott.
  • Lasse Andersson & Thomas Thorell. Årets tränare 1990. Tränare åt flera boxare med SM- och landslagsmeriter, som t.ex: Juha Honkala, Roberto Wellin, John Pettersson och George Scott. Thomas var också tränare åt vår nuvarande huvudtränare Alex Wennersten när han började sin boxningskarriär.
  • Johan Fredriksson. Flerfaldig svensk mästare, höll i tävlingsverksamheten under stor del av 2000-talet och tränade bland andra Benjamin Kalinovic och Eric Rooth.
  • Fredrik Tapper & Magnus Aronsson. Tog över stafettpinnen efter Johan Fredriksson 2007 och tränade bland annat två av våra proffsboxare; Victor Fabretto och Mohammed Saleh, medan de var ungdomar och juniorer.
  • Besim Harman. Tog över ordförande rollen 2014 och satsningen på proffsboxningen startar på allvar. Vi kommer att anordna två proffsgalor 2014- Fighting spirit, 2015- X-mas hits i ABB arena nord. Med ett publiksnitt på 3300 personer räknas våra galor som dom större på svensk mark.